Eiwitten in voeding

Deel 1 van onze zesdelige introductie reeks over de basis van voeding gaat over eiwitten. Eiwitten in voeding vormen samen met koolhydraten en vetten de macronutriënten, de meest voorkomende en belangrijkste voedingsstoffen.

Eiwitten in voeding

Functies van eiwitten in je lichaam

Eiwitten vervullen belangrijke functies in je lichaam. Denk aan het opbouwen en herstellen van je spieren, maar ook de opbouw en het herstel van je botten en je huid. Sterker nog, eiwitten zijn nodig voor iedere cel in je lichaam! In die cellen verzorgen eiwitten een groot aantal functies, waaronder:

  • Voeding afbreken en omzetten in energie
  • Structuren bouwen
  • Gifstoffen afbreken

De bouwstenen van eiwitten: Aminozuren

Eiwitten zijn zelf weer opgebouwd uit zogeheten aminozuren. Je lichaam kan zelf ook aminozuren produceren, maar niet alle. Eiwitten afkomstig uit vlees en andere dierlijke producten, zoals eieren, bevatten alle aminozuren die je nodig hebt. Zowel degene die je lichaam zelf kan maken, als degene die je lichaam niet kan maken. Eiwitten uit vlees en dierlijke producten worden daarom complete eiwitten genoemd.

Eiwitten uit plantaardige producten zijn incomplete eiwitten. Dit betekent dat eiwitten afkomstig van plantaardige bron niet alle aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft. Maar het ene plantaardige product kan wel aminozuren bevatten dat het andere plantaardige product niet bevat, zodat je alsnog alle aminozuren binnen krijgt. Je zult dus gevarieerde plantaardige producten moeten eten om op die manier alle aminozuren binnen te krijgen. Bijvoorbeeld rijst met bonen of brood met pindakaas geven je alle aminozuren die je nodig hebt.

In reclame voor eiwitshakes zie je soms dat deze aminozuren bevatten die je lichaam niet kan maken. Dat is waar, maar je kunt al deze aminozuren dus ook door voeding binnenkrijgen, zowel dierlijk als plantaardig. Eiwitshakes zijn dus niet nodig.

Goede bronnen van eiwitten in voeding

Goede bronnen van eiwit zijn onder andere:

  • Vis en schelpdieren
  • Gevogelte
  • Rood vlees (rund, varken, lam)
  • Eieren
  • Noten
  • Pindakaas
  • Noten boter
  • Zaden
  • Bonen
  • Erwten
  • Linzen
  • Soya producten (tofu, tempeh, vegetarische burgers)
  • Melk
  • Melk producten (kaas, cottage cheese, yoghurt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *