Wat is beter full body of split schema?

Full Body of Split Schema_

Wat is beter full body of split schema?

Als je net begint met fitness heb je veel vragen. De meest gestelde vraag is wat je moet doen. Welk schema moet je gebruiken. Wat is het beste fitness schema voor beginners? Moet je kiezen voor een full body of een split schema?

Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten fitness-schema’s. Hopelijk kun je na het lezen hiervan een weloverwogen keuze maken!

Halters GewichtenFull Body Schema

Naar onze mening kun je hier het beste mee beginnen, zoals met ons Fitness schema voor beginners: full body workout 3 dagen per week. Toen wij begonnen met sporten hebben we hier ook voor gekozen. Omdat je nog weinig uithoudingsvermogen hebt voor krachttraining is dit de ideale manier om te starten. Door drie keer per week alle spiergroepen aan te pakken zul je bovendien snel sterker en gespierder worden. Dit komt de motivatie ten goede!

Op deze manier leer je bovendien de sportschool en de verschillende oefeningen snel kennen met weinig kans op blessures. Een goed full body schema bevat alle basisoefeningen, zodat het niet uitmaakt wat je doel is. Of je nou gespierder wilt worden of sterker, afvallen of gewoon fit worden, dit schema is altijd goed. Je legt daarnaast een stevig fundament om op door te bouwen.

Split schema

In de categorie split schema’s valt er veel te kiezen.

Om te beginnen een twee dagen split, zoals ons Split schema fitness 2 dagen. Je kunt hiermee beginnen als het full body schema te zwaar wordt. Als je namelijk sterker wordt, zul je steeds meer gewicht per oefening gaan verzetten. Op een gegeven moment is het full body schema met zijn grote aantal basisoefeningen dan gewoon niet meer te doen. Het is te zwaar geworden. Dat is het moment om over te stappen op een split.

Hetzelfde geldt als je erachter komt dat je lichaam niet meer op tijd herstelt tussen de verschillende trainingsdagen in. Ook dat is het moment om over te stappen op de split.

Een split schema betekent dat je de oefeningen verdeelt in groepen. Bijvoorbeeld bovenlichaam/onderlichaam of duw/trek. De hoeveelheid groepen hangt af van het aantal dagen dat je hebt om te trainen.

Voorbeelden zijn de volgende schema’s:
Split schema 3 dagen beginner of
Fitness 4 dagen split schema beginner.

Naarmate je langer traint zul je steeds meer behoefte krijgen om je oefeningen in steeds meer kleinere groepen op  te splitsen. Dit heeft te maken met hetgeen we hierboven al aangaven. Het lukt je anders gewoon niet meer om de oefeningen (goed) te doen of om te herstellen.

Opsplitsen in 3, 4 of zelfs 5 (of nog meer) groepen is mogelijk. Wat je doet hangt natuurlijk af van je doelstellingen. Met name de mensen die krachttrainen of bodybuilding doen zullen meer willen splitsen. Maar ook bijvoorbeeld sporters die specifieke training doen om sneller of sterker te worden (schaatsers, sprinters, etc).

Op een gegeven moment komen mensen zelfs op een punt dat ze elke spiergroep nog maar eenmaal per week zullen trainen. Je kunt dan helemaal kapot gaan in die training, omdat je lichaam uitgebreid de tijd krijgt om te herstellen. Wat is de beste voeding voor spierherstel?

Ook voor de oudere fitnessliefhebbers onder ons kan een dergelijke extreme split voordelen bieden. Dit door de langere hersteltijd die met het ouder worden gepaard gaat. Dit zal ook blessures voorkomen.

Goed om te onthouden is dat mensen verschillen. Luister dus niet teveel naar anderen, maar luister naar je eigen lichaam en kijk naar je resultaten.

Conclusie

Beginners kunnen het beste beginnen met een full body schema. Pas als je wat ervaring op hebt gedaan en sterker bent geworden, moet je gaan nadenken over een split schema.

Lijkt het je wat? Maak dan gebruik van de schema’s op onze website. Succes!