Wat is een goed ontbijt als je wil afvallen?

Wat is een goed ontbijt als je wil afvallen? Het belangrijkste om te onthouden is dat je in ieder geval NOOIT je ontbijt moet overslaan. Het ontbijt is essentieel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en daarnaast is het een goede en fijne manier voor jou en je lichaam om de dag te beginnen.

Het ontbijt, een goede start van iedere dag

Ook als je af wil vallen is het belangrijk om te ontbijten. Nadat je de hele nacht hebt geslapen, schreeuwt je lichaam in de ochtend om voedingsstoffen. Luister naar je lichaam en vul de reserves aan. Als je wil afvallen bevat een goed ontbijt natuurlijk geen ongezonde ingrediënten. Probeer zo puur mogelijk te eten en drinken met zoveel mogelijk verse streekproducten. En natuurlijk met zo min mogelijk vet en suiker.

[su_lightbox][su_button] TIP: begin iedere dag met een groot glas koud of lauw water [/su_button][/su_lightbox]

De basis van elk goed ontbijt

Een goed ontbijt bestaat in ieder geval uit de volgende elementen:

  1. Granen
  2. Fruit
  3. Zuivel

Granen

Het is belangrijk dat je ontbijt vult. Op die manier voorkom je dat je snel weer trek in eten krijgt. Granen en dan met name de volkoren granen geven je een vol gevoel en leveren daarnaast vast een groot deel van de benodigde voedingsvezels.

Waar moet je aan denken? Volkorenbrood, havermout of muesli zijn een goede start. Probeer ook gezond beleg op je brood te eten (geen hagelslag maar bijvoorbeeld kipfilet) en combineer de havermout of muesli met magere melk/yoghurt.

Fruit

Zoals je weet moet je iedere dag 2 stuks fruit uit. Het ontbijt is hier het ideale tijdstip voor. Probeer al je fruit (maar in ieder geval 1 van de 2 stuks) bij je ontbijt te eten.

Als je kiest voor havermout of muesli is het heerlijk om je fruit er in stukjes doorheen te mengen. Als je kiest voor brood, eet dan bijvoorbeeld voor je begint met eten eerst een appeltje. Of drink een glas vers geperste sinaasappelsap. Daar word je meteen lekker wakker van.

Zuivel

Kies voor mager. Magere melk, kwark en yoghurt en karnemelk zijn de mogelijkheden. Ben je lactose intolerant? Kies dan voor een soja product ter vervanging.

Hoeveel calorieën?

We begonnen met de vraag wat een goed ontbijt is als je wil afvallen. Eigenlijk lijkt zo’n ontbijt heel erg op een “normaal” gezond ontbijt. Het enige verschil is eigenlijk dat je iets meer moet letten op je broodbeleg en magere zuivelvarianten.

Hoeveel calorieën mogen er in een goed ontbijt om af te vallen zitten? Normaal gesproken zou een ontbijt tussen de 300 en 500 calorieën mogen bevatten. Probeer je als je wil afvallen te beperken tot de onderkant van deze bandbreedte. Streef naar 300 calorieën per ontbijt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *